Zajímavosti
Mini seriál kde se dozvíte, co jste o čaji možná ještě nevěděli.
Mini seriál z pera studentky VŠCHT Kristýny Panuškové o čaji vás obohatí a inspiruje natolik, že příště zajdete třeba do čajovny místo do obvyklé kavárny.
Jaká je historie pěstování čaje?
Čaj pravý je nápoj připravovaný z listů čajovníku (Camellia sinensis). Jde o vytrvalý stálezelený malý strom, který pochází z jihozápadní oblasti v Číně. Dnes je čaj pěstován ve více než 60 zemích světa mezi 45° severní šířky a 34° jižní šířky v nadmořských výškách mezi 900-2100 m n.m. Nejlépe roste v subtropických až tropických oblastech, kde jsou dostatečné srážky a kyselá půda.
Odkud k nám čaj přivezli?
Podle legendy byl čaj jako nápoj objeven Shenen Nung, tehdejším vládcem Číny. Tento vládce měl údajně ochutnat všechny druhy bylinek a byl otráven. Když si vařil vodu na pití, spadly mu do ní čajové lístky, vládce nápoj vypil a byl vyléčen. Tím dal základ konzumaci čaje a objevil i jeho pozitivní účinky na lidské zdraví. Do Japonska byl čaj přivezen čínskými mnichy a do západních zemí se čaj dostal v průběhu 17. století.
Dnes je pití čaje každodenní součástí života lidí v Asii i v zemích západního světa. Jeho kvalita a cena závisí především na jeho chuti, vůni, původu, způsobu sběru, třídění a na tom, zda se jedná o čaj sypaný nebo v nálevových sáčcích. Největšími výrobci jsou Čína, Indie, Keňa, Srí Lanka a Vietnam.
Díky obsahu bioaktivních složek má čaj antioxidační, protivirové, protizánětlivé a imunoregulační účinky a pomáhá v prevenci onemocnění, jako je rakovina, při vysoké hladině cholesterolu, kardiovaskulárních onemocněních, obezitě a poruchách imunity. Zajímavými účinky zejména zeleného čaje jsou ochrana proti zubním onemocněním a prevence vypadávání zubů.
Příště se dozvíte podrobnosti o složení sušených lístků čajovníku, zvlášť se podíváme na zelený černý nebo oolong čaj. A že zelený čaj díky theaninu pomáhá zlepšit spánek a pomůže relaxovat. Kdy a jak vznikají vonné a chuťové látky tohoto elixíru.
Autor: Kristýna Panušková