O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

11.3.2024

Čaj pravý, II. díl: Jaké je jeho složení a jak vzniká vůně, chuť a barva?

Tentokrát se dozvíte podrobnosti o jeho bohatém složení, chuti, vůni, barvě.

V předchozím díle jsme prozradili, odkud čaj pochází. Tentokrát se dozvíte podrobnosti o jeho bohatém složení, o tom, co má vliv na charakteristickou chuť, vůni a barvu tohoto nápoje.

Co všechno obsahují lístky čajovníku?

Sušené lístky čajovníku mají všechny velmi podobné složení, ať už se jedná o čaj zelený, oolong nebo černý. Sušený čaj obsahuje více než 700 různých sloučenin. Z toho je 15-20 % proteinů, zejména pak enzymů, 4-5 % lipidů, 1-4 % aminokyselin, 25-30 % sacharidů, 0,1-0,5 % polysacharidů. Důležitějšími složkami čaje jsou mikroživiny, a to vitaminy B, C a E, alkaloidy kofein (v jednom šálku čaje je ho mezi 15-50 mg) a theofyline, pigmenty chlorofyl a karoteny, těkavé látky ze skupin aldehydů, alkoholů nebo esterů, 27 různých minerálních a stopových prvků (Ca, Mg, Mn, Fe, Cr, Cu, Zn, Al) a bioaktivní polyfenoly. Za zmínku stojí přítomnost theaninu v zeleném čaji, což je sloučenina, která pomáhá zlepšit spánek a přispívá k relaxaci. Nicméně stejně jako u všech přírodních produktů závisí složení čaje na podnebném pásu, podmínkách pěstování a geografickém původu.  

Jak vzniká typická čajová vůně, chuť a barva?

Důležitým aspektem při výběru čaje je jeho vůně a chuť. Vonné a chuťové látky vznikají a zanikají při procesu zpracování čaje. Proto se liší aroma a chuť různých druhů čaje. Věděli jste, že těkavé sloučeniny, důležité pro aroma čaje, tvoří jen 0,01 % váhy usušených čajových lístků? K hlavním aromatickým sloučeninám jsou řazeny deriváty karotenoidů. Beta-jonon zodpovídá za dřevitou vůni čajů a beta-damaskenon zase za ovocnou vůni. V černém a oolong čaji jsou hlavními těkavými látkami monoterpenoidy linalool a jeho oxidy, které jim dodávají květinové, citrusové a ovocné tóny.

Chuť čaje je dána kombinací sloučenin ze skupiny polyfenolů, aminokyselin a kofeinu. Flavanoly, flavonoly (quercetin, kemferol), flavonoidy a kofein způsobují hořkou a trpkou chuť čaje. Hlavními sloučeninami chuti v oolong a černém čaji jsou teaflaviny a v černém čaji pak ještě tearubuginy, které tvoří 6-18 % suché váhy lístků. Ty dodávají černému čaji typickou popelavou, svíravou a plnou chuť. Pokud teaflaviny a tearubiginy vytvoří komplex s kofeinem, dojde ke snížení senzorického vjemu u obou sloučenin a čaj ztratí část své chuti. Aminokyseliny pak tvoří umami, kořeněné a sladké tóny čaje.  

Abychom to měli kompletní, je potřeba zmínit sloučeniny, které dodávají barvu čajovému nálevu. K nim patří pigmenty, jako jsou chlorofyly, karoteny a xantofyly. Ty zůstávají během procesu zpracování čaje nezměněny. Barvu černého čaje pak nejvíce ovlivňují sloučeniny vzniklé při fermentaci, a to teaflaviny a tearubuginy.

Mini seriál o královském nápoji, který byl původně objeven v Číně, popisuje výrobu jednotlivých druhů čaje, která je pro každý z druhů čajů specifická. V příštím díle se dozvíte, který z čajů si drží dlouhodobý světový primát v konzumaci.

První díl si můžete přečíst tady.

‍

Autor: Kristýna Panušková

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
15.7.2025
Změna názvu značek rukavic Sempercare a Sempermed: jak se v nich vyznat?
Porovnání původních a nových názvů rukavic Sempercare a Sempermed snadno, rychle a spolehlivě!
plab
čtěte více
Zajímavosti
14.7.2025
Využijte přihlášení a profil na webu P-LABu naplno!
Letní série na blogu a sociálních sítích o profilu na našem P-LAB e-shopu a jeho využití startuje.
plab
čtěte více
Zajímavosti
10.7.2025
Silikagel - od běžného vysoušedla až po využití v pokročilých technologiích
Silikagel je amorfní forma oxidu křemičitého, která se proslavila svou schopností pohlcovat vlhkost.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences