O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

25.3.2024

Čaj pravý, III. díl: Jeho druhy. Který má na lidské zdraví nejlepší účinky?

Pokračujeme v naší čajové naučné stezce, teď se podíváme na druhy čaje a jejich účinky.

Už víme, odkud se čajovník vzal, kdo a při jaké příležitosti jej objevil a co obsahuje za látky. Teď se podíváme na druhy čaje a dozvíte se, který z nich má na lidské zdraví ty nejlepší účinky.

Druhy čaje pravého

Podle stupně fermentace (při přípravě čaje je vhodnější termín oxidace) rozlišujeme tři druhy čajů – zelený (nefermentovaný), oolong (částečně fermentovaný) a černý (fermentovaný). Dalším druhem čaje je poté bílý čaj.  

Nejvíce oblíbený je černý čaj, jehož konzumace představuje 76-78 %. Na druhém místě je zelený čaj s 20-22 %. Ten je konzumován nejvíce v asijských zemích. Oolong čaj je oblíben hlavně v Číně a na Taiwanu.  

Zelený čaj

Zelený čaj patří k nápojům a potravinám s nejvíce prokázanými pozitivními účinky na lidské zdraví. V Číně jsou jeho bioaktivní účinky známy již od starověku a je zde používám jako lék již minimálně 4000 let.  

Zelený čaj je vyráběn tak, že na začátku jeho zpracování dochází k zavadnutí a spaření (zahřátí) čajových lístků, čímž je tepelně inaktivován enzym polyfenoloxidasa. Tím nedojde k přeměně flavanolů na tmavě zbarvené polyfenolické sloučeniny, které dodávají barvu černému čaji. V zeleném čaji tak zůstávají zachovány jednoduché polyfenoly. U čajů japonského typu se používá zmíněné spařování, zatímco u čajů čínského typu se používá suché teplo. To je méně účinné, čímž dochází k určité přeměně polyfenolů na oxidační produkty. Další částí procesu zpracování je rolování nebo také svinování čajových lístků a jejich následné sušení a třídění.  

Hlavními polyfenoly (látkami s antioxidačními vlastnostmi) v zeleném čaji jsou kyselina gallová a flavonoidy, konkrétněji pak katechiny. Z nich jsou to zejména 4 typy a to epikatechiny, epigalokatechiny, epikatechin galát a epigalokatechin galát (EGCG).  Poslední zmíněný je považován za nejdůležitější bioaktivní látku čaje. Nejvíce ho obsahují pupeny a nově narostlé lístky.  

Oolong čaj

Oolong čaj prochází při jeho zpracování stejnými kroky jako černý čaj. Rozdílem je to, že se lístky nechávají zavadnout na slunci a také čas fermentace, který je u oolongu výrazně zkrácen. Tím dojde k nižšímu stupni oxidace přítomných polyfenolů. Kromě společných pozitivních účinků na lidské zdraví se zeleným a černým čajem bylo například při studiích na myších se syndromem polycystických vaječníků zjištěno, že katechiny přítomné v tomto čaji pomohly zlepšit funkci vaječníků.

Černý čaj

Při zpracování černého čaje jsou po úvodním zavadnutí čajové lístky svinovány, aby se inicializoval proces fermentace (60-120 min / 40 °C), čímž dojde k aktivaci polyfenoloxidas, k přeměně přítomných flavonolů a ke snížení obsahu monomerních katechinů jako je EGCG (epigalokatechin galát). Dojde tak ke vzniku nových a složitějších sloučenin, oxidačních produktů polyfenolů. Jde zejména o látky theaflaviny a thearubiginy. Po fermentaci následuje dosušení a třídění čajových lístků jako u výše zmíněných druhů čaje.

Bílý čaj

Bílý čaj je považován za velmi exkluzivní typ čaje. Je vyráběn z pupenů a prvních nově narostlých lístků čaje. Ty po sběru prochází minimálním zpracováním. Bývají zpravidla pouze zavadnuty a sušeny. Tento čaj je chuťově velmi jemný a obsahuje více bioaktivních látek a kofeinu než zelený čaj.

Kromě klasických čajů z lístků a pupenů rostliny Camellia sinensis existuje ještě celá řada dalších čajů jako jsou čaje ovocné nebo bylinné. Jedním z nejoblíbenějších druhů zejména v sychravém počasí je poté čaj zázvorový. Ale o tom zase příště.  

Zde jsou odkazy na předchozí díly mini seriálu:

I. díl: Kde se vzal?

II. díl: Jaké je jeho složení, chuť, vůně a barva?

‍

Autor: Kristýna Panušková

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
15.7.2025
Změna názvu značek rukavic Sempercare a Sempermed: jak se v nich vyznat?
Porovnání původních a nových názvů rukavic Sempercare a Sempermed snadno, rychle a spolehlivě!
plab
čtěte více
Zajímavosti
14.7.2025
Využijte přihlášení a profil na webu P-LABu naplno!
Letní série na blogu a sociálních sítích o profilu na našem P-LAB e-shopu a jeho využití startuje.
plab
čtěte více
Zajímavosti
10.7.2025
Silikagel - od běžného vysoušedla až po využití v pokročilých technologiích
Silikagel je amorfní forma oxidu křemičitého, která se proslavila svou schopností pohlcovat vlhkost.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences