O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Labožrout
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

1.10.2025

Chystáte se na podzimní houbaření? Zbystřete a dejte pozor na α-Amanitin

Molekula měsíce října 2025. Pozor při houbaření před smrtelně jedovatým jedem α-Amanitin.

Jako říjnovou molekulu měsíce jsme zvolili α-Amanitin. Tento jed se totiž může vázat k populární (takřka celoroční) aktivitě, kterou je houbaření. α-Amanitin se nachází v některých druzích muchomůrek, zejména v muchomůrce zelené. Je to cyklický peptid, který inhibuje RNA polymerázu II, což vede k zablokování syntézy mRNA a následně k buněčné smrti.

α-Amanitin je smrtící mykotoxin produkovaný některými druhy hub, zejména muchomůrkou zelenou (Amanita phalloides). Už 0,1 mg/kg tělesné hmotnosti může být pro člověka smrtelná dávka. Amanitin je inhibitor RNA polymerázy II – klíčového enzymu potřebného pro přepis DNA do mRNA. Tím zastaví syntézu bílkovin, což vede ke kolapsu buněk, hlavně v játrech a ledvinách.

Zrádně pomalý nástup? První příznaky otravy se objevují až 6–24 hodin po požití, kdy už může být většina toxinu vstřebaná. To ztěžuje včasnou diagnostiku a léčbu, čímž je amanitin obzvlášť zrádný.

Nabízí však také inspiraci pro výzkum. Navzdory své toxicitě je amanitin cenným nástrojem ve výzkumu genové exprese a biochemie transkripce. V současnosti se také zkoumá jako součást cílených protinádorových léčiv, protože jeho silný účinek může být využit ve spojení s nádorově specifickými nosiči.

‍

‍Autor: marketingový a produktový tým P-LAB

‍

Zpět na novinky
plab

Další články

Rozhovory
12.11.2025
P-LAB CAST EP2: Roman Bleha, vědecký pracovník VŠCHT
Druhá epizoda pořadu P-LAB CAST, podcastu nejen o životě v laboratoři s Romanem Blehou.
plab
čtěte více
Zajímavosti
12.11.2025
Usnadní práci ve výzkumu a ochrání životní prostředí. Zajímavé produkty doporučuje naše Life Science specialistka
Mgr. Michala Klimešová, naše Life Science produktová specialistka, doporučuje zajímavé produkty!
plab
čtěte více
Rozhovory
5.11.2025
Roman Bleha o stáži v Jižní Koreji, konferenci ICPG nebo výzkumu polysacharidů a jejich aplikace v potravinářství nebo farmacii
Hostem podcastu P-LAB CAST byl Ing. Roman Bleha, Ph.D. z Ústavu sacharidů a cereálií na VŠCHT Praha.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences