O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

31.1.2023

Citrusy mají nezaměnitelnou chuť, vůni a barvu. Víte, jaké sloučeniny se na jejich utváření podílejí?

Ve druhém článku na téma citrusů se zaměříme na jejich chuť, vůni a také barvu.

Sladkou chuť dodávají citrusům přítomné sacharidy, zejména fruktosa, glukosa a sacharóza. Tyto sacharidy jsou také hlavní složkou džusů, kde je stanovení poměru fruktosy/glukosy jednou z metod pro zjišťování jejich autenticity. Chuť a vůni dále ovlivňují volné aminokyseliny, které tvoří 70 % všech dusíkatých sloučenin obsažených v citrusech.

Kyselou chuť mají na svědomí organické kyseliny. Nejhojněji jsou zastoupeny karboxylovými kyselinami jako je kyselina citronová, jablečná a jantarová. A nesmíme zapomenout ani na hořkou chuť. Tu ovoci dodávají limonoidy, které se vyskytují zejména v semenech, a flavonoidy. Je zajímavostí, že pomelo a grapefruit obsahují nejvíce hořkého flavonoidu naringinu.

Esenciální oleje jsou obsaženy hlavně ve slupkách citrusů a zastoupeny jsou zejména těkavými sloučeninami, které se významně podílí na utváření aromatu citrusů. K těmto sloučeninám se řadí např. limonen, γ-terpinen nebo β-myrcen. Vůně jednotlivých citrusů je založena na obsahu a vzájemném poměru těchto sloučenin.  Díky svým senzorickým vlastnostem mají esenciální oleje využití jako složky parfémů nebo aromata při výrobě potravin.

Barva citrusů je ovlivněna obsahem karotenoidů. Bylo identifikováno více než 110 různých druhů karotenoidů, které se vyskytují zejména jako estery s nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami. Jejich obsah se zvyšuje se stupněm zralosti citrusů. Nejmenší obsah karotenoidů je v citronech, což je patrné i z jeho žluté barvy.

Autor: Kristýna Panušková

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
30.4.2025
b.safe při práci s rozpouštědly
I při práci s rozpouštědly buďte v bezpečí, a ještě ušetřete. Důvody, proč si pořídit systém b.safe.
plab
čtěte více
Zajímavosti
28.4.2025
Váhy RADWAG výhodně i s dárkem!
Novinky i klasiky. Chcete váhy? Neváhejte a ozvěte se na radwag@p-lab.cz pro svou cenu!
plab
čtěte více
Zajímavosti
21.4.2025
Proteinové markery nebo žebříky, co s nimi?
Směsi proteinů s přesně definovanými molekulovými hmotnostmi využívané při elektroforéze.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences