Zajímavosti
V tradičních medicínách po celém světě je zázvor pro své zdravotní benefity využíván již po staletí.
Jedním z nejvíce oblíbených nápojů v sychravém počasí je zázvorový čaj ať už s medem a citrónem nebo si ho můžete dopřát samotný. Je to jeden ze zázraků přírody, má antioxidační účinky, působí protizánětlivě a umí zmírnit bolesti.
Jedná se o vytrvalou rostlinu zázvoru pravého (Zingiber officinale) dorůstající výšky až 90 cm a kvetoucí růžovobílými až nažloutlými květy. Je pěstována v tropickém až subtropickém páse. Konzumují se oddenky této rostliny. Původ zázvoru je dodnes nejasný. Do evropských zemí se zázvor dostal v časech starověkého Řecka a Říma. Dnes jsou největšími pěstiteli Indie, Čína, Nigérie a Nepál.
Recepty na jeho použití – do chleba, do polévky, do perníčků
V tradičních medicínách po celém světě je zázvor pro své zdravotní benefity využíván již po staletí. Každý národ mu však přisuzuje trošku jiné účinky. Řekové balili zázvor do chleba a konzumovali ho po jídle, aby se jim zlepšilo trávení. Z tohoto zvyku byly postupně vyvinuly recepty, kdy byl zázvor přidáván do těsta, ze kterého se pekl chleba a posléze i do sladkého pečiva, jako jsou například perníčky nebo lépe anglicky „gingerbread“. V čínské medicíně je zázvor používán už více než 2500 let proti bolesti hlavy, nevolnosti a nachlazení. Ve Středomoří a v západních civilizacích je doporučován proti artritidě, revmatologickým a svalovým potížím. V indické Ayurvedě jsou mu připisovány účinky při pomoci s blokováním nadměrné srážlivosti krve a snižování hladiny cholesterolu. V Malajsii a Indonésii je zázvorová polévka dávána ženám po dobu 30 dnů po porodu, aby jim pomohla se zahřát a vypotit nečistoty z těla. V arabské medicíně je zázvor považován za afrodiziakum. Někteří Afričané věří, že konzumace zázvoru pomáhá odpuzovat komáry.
A co na to říká věda?
Jak je vidět z výčtu výše, je zázvorový čaj znám svými povzbuzujícími a uklidňujícími vlastnostmi a pozitivními účinky pro podporu zdraví. Vědecky podložená je podpora trávení, kdy zázvorový čaj pomáhá zmírňovat zažívací obtíže, nevolnost a pomáhá při nadýmání. Studie prokázaly, že pití zázvorového čaje pomáhá zmírňovat ranní nevolnosti v těhotenství, zejména v prvním trimestru, a u pooperačních stavů.
Dalšími zdravotními benefity jsou jeho antioxidační účinky a pomoc při zmírnění projevů migrény, nachlazení, zánětlivé artritidy, zánětlivých onemocněním a nádorových onemocněních. Pro ženy může být zajímavou informací, že zázvor napomáhá snižovat menstruační bolesti. To naznačují výsledky výzkumu, ve kterém ženy pily čaj z 1 g sušeného zázvoru. V této skupině došlo ke zmírnění bolestí oproti skupině konzumující pouze placebo. Stejně jako v čaji pravém jsou pozitivní bioaktivní účinky zázvorového čaje přisuzovány látkám ze skupiny fenolických sloučenin např. gingerolům. Ty mají nejsilnější antioxidační, protizánětlivé, analgetické, sedativní, antipyretické a antibakteriální účinky ze všech sloučenin obsažených v zázvoru. Kromě nich je v zázvoru obsaženo minimálně 40 látek s antioxidačními účinky. Důležitý je i obsah minerálních látek draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a vitaminu C.
Které látky jsou za specifickou chuť a vůni zázvoru?
Mimo výše zmíněných zdravotních benefitů má zázvorový čaj i velmi specifickou chuť a vůni. Vonné a chuťové sloučeniny patří do skupiny těkavých seskviterpenových uhlovodíků. Jedná se v největší míře o zingiberen, curcumen a farnesen. Štiplavou chuť a pocit v ústech po vypití čaje mají na svědomí netěkavé sloučeniny gingeroly, shogaoly, paradoly a zingeron. V čerstvých oddencích zázvoru jsou z netěkavých štiplavých sloučenin zastoupeny hlavně gingeroly. Během procesu sušení jsou chemickými reakcemi přeměněny na zingeron anebo dehydratací na shogaoly.
Ať už si šálek zázvorového čaje vychutnáte doma pod peřinou nebo v kavárně s výhledem do ulice, mějte na paměti jeho zdravotním benefity a nechte se unést jeho chutí a vůní. Přeji Vám dobrou chuť!
Jestli vás zajímají další informace nebo jste fanoušek pití čaje, můžete si projít i předchozí díly tohoto seriálu, který hovoří o čaji nejen z konzumního úhlu pohledu.
II. díl: Jaké je jeho složení, chuť, vůně a barva?
III. díl: Jeho druhy a který z nich má na lidské zdraví nejlepší účinky?
IV. díl: Rozmanité druhy čajů podle legislativy
Autor: Kristýna Panušková