O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

5.4.2022

Konec zelené vody, ve které se nedá v létě koupat?

Čeští studenti slaví mezinárodní úspěch s projektem na zachycování přebytečného fosforu ve vodách!

Pojem „eutrofizace vod“ je známý každému biologovi. Laická veřejnost se však s jeho neblahými důsledky setkává v běžném životě také. Například, když se chceme v létě vykoupat, ale voda už je zkažená. Zelená, páchnoucí, plná sinic.

Eutrofizace je do jisté míry přírodní proces, při kterém dochází ke zvyšování živin ve stojatých a tekoucích vodách, zejména vlivem uvolňování dusíku a fosforu z půdy, sedimentů či odumřelých organismů.

Lidstvo jej však umocnilo masivním využíváním sloučenin fosforu. Intenzivní zemědělství používající hnojiva, čistící a prací prostředky a odpadní vody obsahující fosforečnany, to vše nyní přidává živiny do přírody v nepřirozeném množství. Umělá eutrofizace tak probíhá v příliš velkém měřítku.

Důsledky můžeme vidět například na rozvoji vodního květu ve vodách v létě, způsobeném hlavně přemnoženými sinicemi. Pro ty je totiž fosfor důležitým zdrojem výživy. Mnohé druhy sinic produkují toxiny, které způsobují u citlivých lidí kožní problémy a alergie či dokonce akutní intoxikaci. Částice uschlého vodního květu ve vzduchu v okolí rybníků způsobují vyšší výskyt astmatu u místních obyvatel. Problémem však není jen to, že se nemůžeme v určitém období koupat v přírodě. Vlivem rozvoje vodního květu dochází také k úhynu ryb i vyšších rostlin, snižuje se samočistící schopnost vodních těles, klesá biodiverzita organismů a vznikají nezvratné změny v ekosystémech. Zhoršuje se upravitelnost vody, což ztěžuje práci vodárnám.

Řešení problému eutrofizovaných vod je komplikované. Toho se ale nezalekli nadaní studenti z Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně. Se svým projektem PHOSCAGE dokonce zvítězili při obrovské konkurenci na mezinárodní prestižní vědecké soutěži iGEM (International Genetically Engineered Machine).

Jejich projekt se zabývá genetickou modifikací nepatogenních bakterií Bacillus subtilis tak, aby ve svých váčcích skladovaly fosfor z prostředí a zároveň jim tato činnost nezatěžovala jejich metabolismus a neomezovala růst. Naakumulované fosfáty by dokonce mohly být recyklovány (čímž by se vyřešil další problém – fosforu totiž nejsou neomezené zdroje). V rámci svého vědeckého projektu spolupracovali studenti s vědeckými kapacitami, odborníky na legislativu týkající se regulace geneticky modifikovaných organismů v EU i s laickou veřejností.


Není divu, že si za svou práci odnesli zlatou medaili! Gratulujeme!

‍

Michala Klimešová

Produktový specialista

‍

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
30.4.2025
b.safe při práci s rozpouštědly
I při práci s rozpouštědly buďte v bezpečí, a ještě ušetřete. Důvody, proč si pořídit systém b.safe.
plab
čtěte více
Zajímavosti
28.4.2025
Váhy RADWAG výhodně i s dárkem!
Novinky i klasiky. Chcete váhy? Neváhejte a ozvěte se na radwag@p-lab.cz pro svou cenu!
plab
čtěte více
Zajímavosti
21.4.2025
Proteinové markery nebo žebříky, co s nimi?
Směsi proteinů s přesně definovanými molekulovými hmotnostmi využívané při elektroforéze.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences