O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Rozhovory

6.9.2024

V P-LABu na praxi pohledem studenta VŠCHT

V létě jsme v P-LABu měli na praxi studenta VŠCHT Praha, Bc. Rastislava Kormana.

Bc. Rastislav Korman má před sebou 2. závěrečný ročník magisterského studia obor Technologie potravin na Ústavu sacharidů a cereálií.  Během léta u nás byl na praxi, a tak jsme využili příležitost a zeptali se ho na studium a také na to, jak se mu u nás líbilo.

Čemu jste se během svého dosavadního studia konkrétně věnoval?

Na bakalářském studiu jsem studoval obor Forenzní analýza. Věnoval jsem se využití analytických metod pro detekci polysacharidů v doplňcích stravy na bázi hub. Během magisterského studia se věnuji podobnému výzkumu, ale zaměření je více do hloubky, a to na izolaci a následnou strukturní analýzu polysacharidových frakcí z hlívy ústřičné. Jedná se o její nový hybrid, který zatím není moc prozkoumaný.

Hlíva ústřičná je známá jako multifunkční potravina, která lidskému organismu nabízí několik benefitů, které z nich jste analyzoval vy? 

Hlíva ústřičná se již po tisíciletí využívá, jako i jiné medicinální houby, v tradiční Čínské medicíně. Lidé ji konzumovali jednak pro její delikátní chuť, a také pro to, že obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Má i dobrý poměr bílkovin a nízký obsah tuku. V své práci se zabývám strukturní analýzou jejích polysacharidových frakcí. Následně se bude ve spolupráci s ústavem biochemie FPBT VŠCHT Praha testovat bioaktivita těchto frakcí, a tím potenciálně prospěšné účinky na lidské zdraví.

Jak jste během své analýzy postupoval?

Pro analýzu této houby jsem rozdělil vzorky na dvě části, třeň a klobouk, protože se dá předpokládat odlišný obsah polysacharidů v každé z částí. Vzorky jsem přečistil různými rozpouštědly, jako je například hexan, roztoky ethanolu a aceton, aby se odstranily balastní látky, jakými jsou například tuky a barevné polyfenolické látky. Následně jsem přistoupil k extrakci polysacharidů studenou vodou, horkou vodou a alkalickým roztokem. Tímto krokem lze oddělit strukturně odlišné polysacharidy na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Jednotlivě získané frakce jsou následně analyzovány pomocí FTIR, GC/FID (monosacharidy), GC/MS (vazby mezi monosacharidy), GPC/SEC (stanovení molekulové hmotnosti) a NMR, která nám dokreslí celou strukturu jednotlivých polysacharidů. Výsledně bychom měli být schopni nakreslit jejich strukturní vzorce a popsat, jakou mají v těle houby funkci. Na závěr testuji vybrané biologické aktivity jako například imunomodulační, protizánětlivá apod.

U nás v P-LABu jste nám pomáhal s administrativou týkající se jednodušších i složitějších laboratorních přístrojů, které znáte ze své praxe. Vyměnil byste po této zkušenosti svět laboratoře za kancelář? A proč?

Aktuálně bych práci v laboratoři za jinou kariéru nevyměnil, líbí se mi a baví mě kombinace práce na počítači, jako je například hledání faktů v jednotlivých vědeckých článcích, a zároveň rád pomáhám při experimentech a analýzách v laboratoři.

Taky jsem moc spokojen s atmosférou v naší laboratoři, kterou se neustále vylepšuje Ing. Roman Bleha, Ph.D. a kde také plánuji pokračovat na doktorandském studiu po dokončení toho magisterského.

Vyzkoušel jste si s naší kolegyní Heiníkovou také práci obchodníka v terénu. Navštěvovali jste spolu zákazníky a laboratoře v Moravskoslezském kraji. Jaká byla Vaše očekávání a co jste si vyzkoušel? 

Velká očekávání jsem neměl, na základě dostupných informací jsem předpokládal přísný přístup obou stran. Překvapil mě ale přátelský průběh každého setkání a také spousta zajímavých laboratoří v Moravskoslezském kraji, do nichž jsem měl možnost navštívit. Hanka ke mně byla během celé praxe moc milá a poctivě se na každé setkání připravovala.

Co jste si odnesl z návštěv našich zákazníků? 

Získal jsem nový pohled na práci v laboratoři, co vše to obnáší a zkušenosti, které využiju ve svém následném kariérním růstu. A také jsem si odnesl hezké vzpomínky.

U jednoho z našich zákazníků s Mgr. Hanou Heiníkovou
Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
15.7.2025
Změna názvu značek rukavic Sempercare a Sempermed: jak se v nich vyznat?
Porovnání původních a nových názvů rukavic Sempercare a Sempermed snadno, rychle a spolehlivě!
plab
čtěte více
Zajímavosti
14.7.2025
Využijte přihlášení a profil na webu P-LABu naplno!
Letní série na blogu a sociálních sítích o profilu na našem P-LAB e-shopu a jeho využití startuje.
plab
čtěte více
Zajímavosti
10.7.2025
Silikagel - od běžného vysoušedla až po využití v pokročilých technologiích
Silikagel je amorfní forma oxidu křemičitého, která se proslavila svou schopností pohlcovat vlhkost.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences