O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

7.4.2022

Vitamin C a jeho vstřebávání v našem organismu

Po zimě většina z nás instinktivně cítí potřebu doplňovat potřebné vitaminy.

Vitaminy jsou látky, které jsou zapojeny do mnoha biochemických procesů v našem těle. Jejich nedostatek poznáme na svém zdraví, psychice i kondici. Jedním z nedůležitějších vitaminů pro náš organismus je jednoznačně vitamin C. A právě jemu bude věnovaný dnešní článek. Zároveň tím vhodně oslavíme Světový den zdraví, který je stanovený na 7. 4.!

Nenahraditelnost vitaminu C dobře znali již námořníci, kteří se v dávných dobách po dlouhé časové úseky plavili po moři. Kvůli avitaminóze je trápily tzv. kurděje: zvýšená krvácivost dásní i v podkoží, poruchy krvetvorby, snížená imunita, vypadávání zubů, lámavé kosti a hnisavé a obtížně hojitelné rány. Tedy nic příjemného.

Na začátku 20. Století byla za objev vitaminu C  dokonce udělena Nobelova cena. Vitamin C, tedy kyselina L-askorbová, se přirozeně vyskytuje zejména v citrusech a zelenině (hl. v paprikách, zelí, brokolici atd.). Bohužel se postupně ničí vařením či ohříváním pokrmů v mikrovlnce.  

Dospělí ženy a muži by měli přijmout cca80-100 mg vitaminu C denně (těhotné ženy nebo kuřáci by měli mít přísun vitaminu C ještě vyšší), maximální dávka je pak okolo 2000 mg denně. Pokud jej přijmeme příliš mnoho, zbytkový vitamin C je z těla vyloučen s močí. Ačkoliv ses ním nedá předávkovat, při nadbytečném příjmu může dojít k jednorázovému podráždění žaludku a zatížení ledvin.

 

Vitamin C nám pomáhá s hojením ran, syntézou dopaminu a kolagenu, vstřebáváním železa, regenerací vitaminu E, snižováním “špatného” cholesterolu a triglyceridů v krvi. Podporuje obranyschopnost a působí jako antioxidant.

 

Nejlépe vstřebatelná je lipozomální forma vitaminu C, ve které je hydrofilní molekula kyseliny L-askorbové uzavřena do liposomu, tedy váčku složeného z dvojité vrstvy mastných kyselin, podobné membránám našich buněk. Díky tomu je vitamin chráněn před agresivními kyselinami v žaludku, trávicími enzymy, změnou pH a oxidací a dostane se až do tenkého střeva. Zde díky svému lipofilnímu charakteru snáz prostoupí skrze střevní tukovou bariéru a transportéry do krve. Uvolňování vitaminu je postupné a jeho koncentrace v krvi je oproti ostatním formám vitaminu C vyšší. Přípravky s touto formou zpracování jsou sice cenově dražší, ale když se podíváme na přínos vitaminu C pro náš organismus, určitě se vyplatí.

 

Michala Klimešová

Produktový specialista

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
30.4.2025
b.safe při práci s rozpouštědly
I při práci s rozpouštědly buďte v bezpečí, a ještě ušetřete. Důvody, proč si pořídit systém b.safe.
plab
čtěte více
Zajímavosti
28.4.2025
Váhy RADWAG výhodně i s dárkem!
Novinky i klasiky. Chcete váhy? Neváhejte a ozvěte se na radwag@p-lab.cz pro svou cenu!
plab
čtěte více
Zajímavosti
21.4.2025
Proteinové markery nebo žebříky, co s nimi?
Směsi proteinů s přesně definovanými molekulovými hmotnostmi využívané při elektroforéze.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences