O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

16.2.2023

Žito je bohaté na vlákninu, šetrné k životnímu prostředí a není náročné

Bábovičko, poveď se mi, jestli se mi nepovedeš, budeš bita jako žita!

Jestli Vaše znalosti o žitu sahají zhruba k této básničce, nebo jen o něco výše, můžete se edukovat.

A to díky informacím od Kristýny Panuškové z VŠCHT v Praze.

‍

Žito je velmi odolná plodina, nenáročná na podmínky. Díky svým vlastnostem a malé potřebě hnojiva a pesticidů můžeme mluvit také o šetrnosti k životnímu prostředí.

Nejčastěji konzumujeme #žito v chlebu, většinou v kombinaci s pšenicí.

‍

Ovšem můžete si dát i čistě žitný chléb! Jaké látky jsou pro nás významné?

✏ Minerální látky zastupují Ca, Mg, K a P.

✏ Bioaktivní látky akrylresorcinoly, fenolové kyseliny, fytosteroly, lignany, tokoferoly a vitaminy skupiny B.

‍

Pojďme se trochu pověnovat druhému bodu.

Akrylresorcinoly se nachází v obalových vrstvách, takže abychom je mohli konzumovat, měli bychom zvolit celozrnné pečivo. Jejich kouzlo spočívá ve snižování absorpce cholesterolu a tím i jeho hladiny v krvi! A kdo dnes nebojuje s cholesterolem, že?

‍

Důležitá je obsažená vláknina.

📌 Vláknina je součástí buněčných stěn, proto se vyskytuje v různém podílu v každé části zrna.

📌 EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) potvrdila, že žitná vláknina přispívá k normální funkci střev.

‍

Tvrzení o přínosu našim střevům platí jen pro potraviny s vysokým obsahem vlákniny (6 g/100 g nebo 3 g/100 kcal).

A co vlastně ta vláknina dělá? Vstřebává do sebe v našem trávicím traktu vodu. Vznikne tak gelová konzistence, která nabobtná a ulehčuje našim střevům posouvat strávenou potravu ven.

‍

Na závěr se s Vámi podělíme o pár žitných zajímavostí!

👉 Nejhorší škůdce žita se jmenuje Claviceps purpurea, tedy námel. Cizopasí na pletivu semeníků.

👉 Žito nejspíš pochází ze střední Asie, ze Zakavkazska, či Tibetu a Pamíru.

👉 Vyznačuje se silnější odolností než pšenice, převládá tak ve větších nadmořských výškách a všude, kde jsou spíš nehostinné podmínky.

‍

To je pro dnešek vše, ale ještě se k žitu vrátíme. Skočte si koupit žitný chleba, namažte si ho máslem a užijte si výbornou svačinku. Uděláte dobře svému organismu!

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
30.4.2025
b.safe při práci s rozpouštědly
I při práci s rozpouštědly buďte v bezpečí, a ještě ušetřete. Důvody, proč si pořídit systém b.safe.
plab
čtěte více
Zajímavosti
28.4.2025
Váhy RADWAG výhodně i s dárkem!
Novinky i klasiky. Chcete váhy? Neváhejte a ozvěte se na radwag@p-lab.cz pro svou cenu!
plab
čtěte více
Zajímavosti
21.4.2025
Proteinové markery nebo žebříky, co s nimi?
Směsi proteinů s přesně definovanými molekulovými hmotnostmi využívané při elektroforéze.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences