O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

16.2.2023

Žito je bohaté na vlákninu, šetrné k životnímu prostředí a není náročné

Bábovičko, poveď se mi, jestli se mi nepovedeš, budeš bita jako žita!

Jestli Vaše znalosti o žitu sahají zhruba k této básničce, nebo jen o něco výše, můžete se edukovat.

A to díky informacím od Kristýny Panuškové z VŠCHT v Praze.

‍

Žito je velmi odolná plodina, nenáročná na podmínky. Díky svým vlastnostem a malé potřebě hnojiva a pesticidů můžeme mluvit také o šetrnosti k životnímu prostředí.

Nejčastěji konzumujeme #žito v chlebu, většinou v kombinaci s pšenicí.

‍

Ovšem můžete si dát i čistě žitný chléb! Jaké látky jsou pro nás významné?

✏ Minerální látky zastupují Ca, Mg, K a P.

✏ Bioaktivní látky akrylresorcinoly, fenolové kyseliny, fytosteroly, lignany, tokoferoly a vitaminy skupiny B.

‍

Pojďme se trochu pověnovat druhému bodu.

Akrylresorcinoly se nachází v obalových vrstvách, takže abychom je mohli konzumovat, měli bychom zvolit celozrnné pečivo. Jejich kouzlo spočívá ve snižování absorpce cholesterolu a tím i jeho hladiny v krvi! A kdo dnes nebojuje s cholesterolem, že?

‍

Důležitá je obsažená vláknina.

📌 Vláknina je součástí buněčných stěn, proto se vyskytuje v různém podílu v každé části zrna.

📌 EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) potvrdila, že žitná vláknina přispívá k normální funkci střev.

‍

Tvrzení o přínosu našim střevům platí jen pro potraviny s vysokým obsahem vlákniny (6 g/100 g nebo 3 g/100 kcal).

A co vlastně ta vláknina dělá? Vstřebává do sebe v našem trávicím traktu vodu. Vznikne tak gelová konzistence, která nabobtná a ulehčuje našim střevům posouvat strávenou potravu ven.

‍

Na závěr se s Vámi podělíme o pár žitných zajímavostí!

👉 Nejhorší škůdce žita se jmenuje Claviceps purpurea, tedy námel. Cizopasí na pletivu semeníků.

👉 Žito nejspíš pochází ze střední Asie, ze Zakavkazska, či Tibetu a Pamíru.

👉 Vyznačuje se silnější odolností než pšenice, převládá tak ve větších nadmořských výškách a všude, kde jsou spíš nehostinné podmínky.

‍

To je pro dnešek vše, ale ještě se k žitu vrátíme. Skočte si koupit žitný chleba, namažte si ho máslem a užijte si výbornou svačinku. Uděláte dobře svému organismu!

Zpět na novinky
plab

Další články

Rozhovory
5.11.2025
Roman Bleha o stáži v Jižní Koreji, konferenci ICPG nebo výzkumu polysacharidů a jejich aplikace v potravinářství nebo farmacii
Hostem podcastu P-LAB CAST byl Ing. Roman Bleha, Ph.D. z Ústavu sacharidů a cereálií na VŠCHT Praha.
plab
čtěte více
Zajímavosti
3.11.2025
Zářivě žlutá a zlatá barva listů? Odpověď přináší karotinoid lutein
Molekula měsíce listopadu 2025. Co může za žluto-zlatavou barvu listů během podzimu? Lutein.
plab
čtěte více
Zajímavosti
30.10.2025
Multiparametrový modulární multimetr
Objevte multiparametrový modulární multimetr HI6000 od Hanna Instruments.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences